סטודנטים במסלול כתיבה כותבים ביקורת תרבות

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הוקם ומופעל על ידי הסטודנטים בחוג לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר

אופטיקאי ממוחזר

אחרי שנה של הפסקה, עלתה העונה החדשה של הסדרה "האלבומים" בערוץ שמונה. סגנון התוכנית מורכב מתיעוד להקות שהתחילו את דרכן בשנות השמונים והתשעים ועד הסטאטוס הנוכחי שלהם תוך שהם מספרים על הקשיים והתהליכים המורכבים של הקמת הלהקה. בעונה הנוכחית החליטה ההפקה, בעזרת יואב קוטנר העורך, לצלם חמישה פרקים על חמש להקות: "משינה" שהוקמה בשנת 1985, הקסטה של "נושאי המגבעת" שהוקמה ב-1984 "אסף אמדורסקי" עם אלבום הסולו הראשון שלו ו"המכשפות" ששניהם הוקמו באמצע שנות התשעים ואחרונה חביבה היא "כרמלה גרוס ואגנר" שקמה בתחילת שנות ה90 כלהקת ליווי של הזמר ערן צור.

נראה כי הסדרה הזאת מתאימה את עצמה יותר למעריצים של הלהקות העתיקות, כמו משינה וכו', שנולדו בשנות השבעים והשמונים המוקדמות כי הם מכירים את ההיסטוריה של הלהקות ההם על בוריים ו"סקרו את המהלכים שלהם". התוכנית הזאת לא מחדשת כלום אלא רק ממחזרת. זה לא יותר ממסך ביבליוגרפי מיובש שמתמקד בפרטים שהם פחות מעניינים. ובגלל זה היא מתאימה למעריצים המזדקנים שגם ככה לא אוהבים שמחדשים להם.

פירוק זמני

משינה הוקמה ב-1985 על ידי שלומי ברכה הגיטריסט והכותב הראשי, ויובל בנאי. שניהם שירתו יחד בתותחנים ועברו את מלחמת לבנון הראשונה. (השיר "התותח מצלצל פעמיים" נכתב בהשראת שירותם הצבאי). שאר חברי הלהקה; איגי דיין, מייקל בנסון ואבנר חודורוב שהצטרף מאוחר יותר. רגע לפני שהתעצבה הלהקה, היא התפרקה משום שהסולן יובל בנאי החליט שהוא רוצה לעבוד בשני עבודות במקביל ותפס פינה משלו. החברים של הלהקה לא ראו את זה בעין יפה והחליטו לפרק אותה ולהקים להקה אחרת וזמנית שקיבלה את השם "שלום הציבור". אבל מכיוון שהיא הוקמה מתוך מרמור וחוסר יכולת – היא נפלה מהר מאוד.

כמה זמן אחרי, פגש בנאי במקרה את שלומי ברכה בתחנת אוטובוס, מפגש שהוביל לאיחוד של הלהקה. "אופטיקאי מדופלם", השיר שכתב ברכה יצא כסינגל הראשון שלהם מרגע האיחוד והוכרז כשלאגר. הלהיט השני שיצא, "רכבת לילה לקהיר" הוא העתק של השיר "Nightboat to Cairo" ששייך במקור ללהקה הידועה "Madness". בנאי פנה אל בן דודו אהוד בנאי כדי שיעזור לו לכתוב את השיר, אפשר להגיד שזה די פתטי אבל לפי ההצלחה אפשר לראות שגם מחיקויים אפשר להצליח ואף לתפוס נישה רחבת היקף ולהוביל את הרוק הישראלי שהיה באותם זמנים בתחילת פריחתו.

גם מחיקויים אפשר להצליח. משינה (צילום: יח"צ)

מחפשים את האור

1987 הייתה שנת הפריצה הגדולה. משינה כובשת את הבמות הכי חמות בארץ, החל מ"תיאטרון ספיר" בקרית ביאליק שנחשב לפנינה של אזור הקריות ועד פארק הירקון בתל אביב שבאותם שנים היה לשם דבר בגוש דן, ועוד אזורים בארץ שמי שהופיעו שם נחשבו לאליטה של המוזיקה הישראלית. משינה הופכת במהירות בלתי נתפסת ללהקה מצליחה ומשגשגת, היא מקבלת באותה שנה אלבום פלטינה ומוכרת עשרים אלף עותקים וכיאה ללהקה צעירה היא לא ידעה איך לעכל את זה.

קוטנר עושה לעצמו חיים קלים, את התיעוד על משינה הוא כבר עשה בעבר בתוכנית שלו "סוף עונת התפוזים". ב"אלבומים 2" הוא לא עושה הרבה חוץ מלמחזר משינה על חשבון הצופים. ומה עם משינה היום אתם שואלים? גלגל"צ כהרגלה, תעשה להם כבוד אם הם יוציאו סינגל חדש, אבל בינתיים, חברי הלהקה מחפשים את האור בנרות. או סתם מנסים להביך את עצמם בתוכניות מציאות כמו "דה ווייס". בכל מקרה שיהיה להם בהצלחה.