עם בוא הנגיף: במקום מצעד, יום אקלים מקוון

פעילי סביבה מוחים וצועדים ברחוב
נחלת העבר? מצעד האקלים 2018. צילום: לילך מרקוביץ, "מגמה ירוקה – Green Course"

ביום שישי ה-27 במרץ אמור היה להיערך מצעד האקלים בתל אביב, בהשתתפות 19 ארגוני סביבה, תלמידות, תלמידים וכ-20 אלף צועדות וצועדים. בשל משבר הקורונה ובהתאם להנחיות משרד הבריאות האוסרות על התקהלות המונית האירוע נדחה למועד לא ידוע. השינוי התרבותי שמתחולל בימים אלו בישראל ובעולם מוביל לשינוי בגישות מחאה והנגשה למרחב מקוון.

בשבוע שעבר שקדו מארגני המצעד על חלופה מקוונת ובמקום מצעד יתקיים יום אקלים אינטרנטי להעלאת המודעות למשבר האקלים. האירוע החלופי יתקיים מחר, יום שלישי ה-24 במרץ, בעמוד האירוע המקורי בפייסבוק. לאורך היום, החל מהשעה תשע בבוקר ועד תשע בערב, יעלו בעמוד האירוע שידורים חיים, הרצאות מקוונות, שיחות פתוחות ופאנלים העוסקים במשבר האקלים (לוח השידורים המלא מצורף בהמשך).

צילום מסך מעמוד הפייסבוק של "מגמה ירוקה"
פני העתיד? עוברים למפגש וירטואלי, מתוך עמוד הפייסבוק של "מגמה ירוקה – Green Course"

באופן דומה, תנועת התלמידים הבינלאומית למען משבר האקלים, School Strike For Climate, Fridays For Future, אשר מוחה ושובתת מלימודים כל יום שישי מאז ספטמבר 2018, עברה גם היא למצב מקוון. ממחאה ברחובות – "Take It To The Streets" – עברה התנועה בשבועיים האחרונים למחאה דיגיטלית עם האשטאג חדש #ClimateStrikeOnline.
גרטה תונברג, פעילת הסביבה השוודית, יוזמת ומובילת התנועה, קראה לנוער ולפעילים ברחבי העולם להקשיב למדע ולהנחיות הרשויות המקומיות ולהימנע מהתקהלות. כדי לשמור על רלוונטיות והשפעה עולמית, תונברג והתנועה שיתפו ברשתות החברתיות המלצות חלופיות לפעולות מחאה מקוונות: צילום עצמי עם שלטי מחאה והפצה ברשתות החברתיות בליווי ההאשטאג.

מפיצים מחאה דיגיטלית, "Facebook. "Fridays For Future Sweden

צילום מסך מדף הפייסבוק של תנועת הנוער העולמית למען משבר האקלים
"תישארו בבית", מתוך עמוד הפייסבוק של תנועת הנוער הבינלאומית "Fridays For Future"

השינוי ממחאה ברחובות למחאה מקוונת לא נשאר רק בגבולות האקלים, גם מאבקים פוליטיים-חברתיים עברו לגרסה וירטואלית. בדף הפייסבוק של "שקוף – גוף התקשורת של הציבור", החלו לקדם הפגנה דיגיטלית ביום שני שעבר. נוצרה מחאה הקוראת ליו"ר הכנסת הזמני, חבר הכנסת יולי אדלשטיין, "להוריד את היד מהדמוקרטיה". במוצאי שבת האחרון חמישה ארגונים, ביניהם "התנועה לאיכות השלטון" ו-"דרכנו", קראו גם הם להגן על הדמוקרטיה ולפקח על עבודת הממשלה. בנוסף לכך, "עומדים ביחד" מקיימים הערב, בין השעות שמונה וחצי לעשר וחצי, כנס חירום דיגיטלי בנושא הגבלות המרחב הדמוקרטי.

צילום מסך מאירוע פייסבוק דיגיטלי של גוף התקשורת שקוף
"אדלשטיין – תוריד את היד מהדמוקרטיה!", מתוך עמוד הפייסבוק של "שקוף – גוף התקשורת של הציבור"

נכון שכרגע משבר האקלים לא גובה מחיר מוחשי כמו משבר הקורונה, אבל מזווית ראיה רחבה לעבר העתיד הקרוב נראות השלכות זהות. הצפות ושריפות ענק הן לא נבואות זעם, אלו אירועים שפקדו את האנושות בשנה זו ועוד ימשיכו גם בעתיד. משבר האקלים בדומה למשבר הקורונה הוא משבר קיומי שתוצאותיו ישפיעו על כלל האנושות, לכן גם הוא דורש שיתוף פעולה בינלאומי וצעדים מרחיקי לכת כדי להתמודד כראוי עם המשבר. בניגוד למשבר הקורונה, משבר האקלים אינו רגעי, הוא תהליך מתמשך שנותן אותותיו במשנה תוקף בשוליים החברתיים והגיאוגרפיים, ומשפיע על מגוון בעלי חיים.
מדיניות הממשלה להתמודדות עם נגיף הקורונה מוכיחה כי קיימת היכולת להוציא לפועל צעדים מרחיקי לכת על מנת לשמור על בריאותנו. בהתאם לכך ארגוני הסביבה דורשים התערבות ממשלתית זהה ופתרונות ממשיים לטווח הארוך על מנת להפחית את פליטות גזי החממה ועל מנת לעבור למשק מבוסס אנרגיה מתחדשת.

לוח שידורים "יום האקלים לייב 2020"

9:00 חינוך בעידן של משבר
חגית גפן, מנכ"לית "הרשת הירוקה"

10:00 האם צריך להיאבק על צדק והוגנות גלובלית בימי קורונה ומשבר אקלים?
רז פרוגל, חבר בתנועת "דרור ישראל", מייסד ורכז הקואליציה לקידום סחר הוגן בישראל

11:00 סביבה וקיימות לאור מקורות היהדות
הרב יובל שרלו, ראש ישיבת "אורות שאול" וראש תחום אתיקה בארגון רבני "צהר"
הרב רונן לוביץ', רב היישוב ניר עציון ונשיא תנועת "נאמני תורה ועבודה"