ההיסטוריה קשה לעיכול. ביום הזיכרון לשואה הקושי מועצם על ידי הדימויים הכואבים והקשים שמוצגים על מסך הטלוויזיה. ייצוגי השואה בסרטים קלאסיים כמו "הפסנתרן" (2002) מעוררים תגובה רגשית חזקה, בגלל שהם מציגים את המאורעות באופן מטלטל, מצמרר וקיצוני.
אפשר לספר את הסיפור היסטורי של העם היהודי בשואה בכלים קולנועיים אחרים, קלים יותר לעיכול. תעשיית הקולנוע עוסקת בנושא השואה באובססיביות וקיים מבחר גדול של סרטים אלטרנטיביים שעוסקים בזיכרון בגישות שונות כמו התמקדות בדמויות שמאחורי הסיפורים, אבל באופן יותר עדין מהסרטים המסורתיים. הנה רשימה של כמה מהם שישודרו הערב (11.4) ומחר (12.4) בערוצי הטלוויזיה.
המפתח של שרה (2010) – yes 2, רביעי, 20:13
סרט דרמה צרפתי על שרה, ילדה בת 10 ממוצא צרפתי-יהודי. שרה נלקחה עם משפחתה על ידי המשטרה. מתוך ניסיון להגן על אחיה הקטן, היא נועלת אותו בחדר השינה ומבטיחה לו שתחזור להוציא אותו משם. שנים לאחר מכן, שרה מנסה להתמודד עם רגשות אשמה המלווים אותה בעקבות אותו המעשה שאירע בעת גירוש יהודי פריז. בפריז של היום, ג'וליה (קריסטין סקוט-תומאס), עיתונאית אמריקאית שחיה בצרפת כותבת כתבה על סיפור משפחתה ומגלה שסיפורו של בעלה קשור לסיפורה של שרה; זאת כי חיו באותו הבית. היt יוצאת לחפש את שרה וחוקרת ומה עלה בגורלה, כיוון שנעלמה לאחר הגירוש. החיבור בין שני הסיפורים יוצר עלילה מרתקת של העבר והווה בצל סיפורי השואה והמורשת היהודית.
התנגדות (2008) – ערוץ ההיסטוריה, רביעי, 20:20
סרט אמריקאי המגלם את סיפורם של ארבעה אחים יהודים רוסים (ליב שרייבר, ג'יימי בל, ג'ורג' מקיי, דניאל קרייג) בזמן מלחמת העולם השנייה. השלושה מקימים ביערות מחתרת פרטיזנית שלוחמת בנאצים כדי לא להיכנע לכיבוש הנאצי. הם מסתתרים ביערות ומצילים פליטים נוספים, אוספים יהודים נוספים בדרך, מספקים להם מחסה ומלמדים אותם להילחם. סרט על הישרדות, אהבה וייצוג חדש של היהודים הפרטיזנים: נלחמו ולא היו "כצאן לטבח". הסרט מאיר את דימוי התקווה האחרונה שנשארה ליהודים, ואת הניסיון להילחם ולשרוד במלחמה.
אשתו של שומר גן החיות (2017) – yes 1, רביעי, 21:30
סיפורם של יאן ז'בינסקי ואשתו אנטוניה (ג'סיקה צ'סטיין), זוג פולנים נוצרים שמתגוררים בורשה בזמן כיבוש הנאצים. הזוג ובנם הצעיר מתגוררים בגן החיות, סביבה שונה מזו שרגילים לראות בסרטי שואה מסורתיים. אנטוניה, עוזרת לבעלה לנהל את גן החיות שמתרוקן ממבקרים ומבעלי חיים כשהמלחמה פורצת. חלק מבעלי החיים בגן נהרגים, וחלק נלקחים לגני חיות אחרים ומרוחקים. הזוג לא מתייאש ומקים בגן החיות מסתור של יהודים שעברו התעללות בשבי הגרמני במלחמה (שירה האס). סרט שמתאר את הגבורה של חסידי אומות העולם שהצילו יהודים רבים ממוות.
נער קריאה (2008) – yes 2, רביעי, 22:00
הסרט מוצג מהצד הגרמני ומעניק זווית חדשה על התקופה. מייקל ברל, נער בן 15 פוגש אישה מבוגרת (קייט ווינסלט) ומנהל איתה רומן, עד הרגע בו היא נעלמת מחייו באופן פתאומי. לאחר כמה שנים שהוא סטודנט, הוא נתקל בה שוב רק שהפעם כנאשמת עיקרית במשפט נגד פושעי מלחמה גרמניים. הקשר ביניהם התנהל זמן ממושך למרות הכל, ובצורה מסתורית. אף על פי שהיא נאצית היא מוצגת בסרט כאנושית וכמושא להתאהבות. העלילה מעניינת וסיפור האהבה האסור, על רקע סיפור השואה יוצר קונפליקטים רבים ומעלה שאלות מוסריות אישיות על התקופה.
הבן של שאול (2015) – yes 3, רביעי, 22:48
סרט המתמקד בדמותו של שאול, יהודי הונגרי במחנה אושוויץ. במהלך פינוי גופות במחנה שאול מגלה גופת ילד המתגלה כבנו הנעדר. הוא מחליט להציל גופת בנו ולערוך קבורה כשרה לפי ההלכה היהודית. הבחירה במסורת היהודית מסבכת את העלילה והופכת לסכנה לצד הניסיון לשרוד את זוועות השואה. עולמו האישי של שאול מוצג באופן בהיר, אפשר להזדהות איתו ועם הקונפליקט בין המסורת לבין ההישרדות במחנה.
פרדי היקר (2017) – כאן 11, רביעי, 23:14
סרט דוקומנטרי על סיפורו המרתק של פרדי הירש, יהודי הומוסקסואל שחי בשואה. הירש עבד כמורה לפני המלחמה, וגם לאחר שפרצה המשיך לעזור לילדים בגטו. הירש היה אחראי על טיפול במעל ל-4,000 בני נוער. הוא מת בפתאומיות ולפני מותו אף תכנן מרד שלא התרחש. לאחר מותו הפתאומי, תלמידיו המשיכו לסגוד לו ועדותם היא האחרונה. פרדי הירש הוא גיבור להט"בי ובסרט הניצולים מתקופתו משתפים ומספרים את זיכרונותיהם עליו.
המשורר (2007) –HOT GOLD , חמישי, 13:15
סיפור אהבה בין קצין גרמני לבין רחל, ביתו של רב יהודי. על רקע השואה האהבה האסורה שיש ביניהם בלתי אפשרית והם נפרדים. רחל הרתה מהקצין אך משום שחשבה שלא תוכל לראותו יותר נישאה במקום מסתור לברנרד, שמנסה לגדל את בנה כאילו היה אביו. מנגד ובמרוצת הזמן, הקצין הגרמני לא מוותר על האהבה והשניים נפגשים שוב בתקווה לממש את היחסים ביניהם. דרמה שדרכה אפשר להבין את הבחירות הגורליות שאנשים שהיו צריכים לעשות בזמן המלחמה, מעבר להישרדות גם האהבה והתא המשפחתי היה נטול בחירה אישית.