סטודנטים במסלול כתיבה כותבים ביקורת תרבות

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הוקם ומופעל על ידי הסטודנטים בחוג לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר

שבועות לטבעונים

לפני כחצי שנה, החלטתי באופן סופי שאני מתחילה להיות טבעונית. ידעתי שהולך להיות קשה, אך היתרונות של להיות טבעונית גברו על החסרונות שבכך. מאז, אני מחפשת כמה שיותר מתכונים טבעוניים, קלים להכנה, בריאים ומגוונים. כל יום אני מגלה מתכונים וחומרים חדשים ומתלהבת כמו ילדה קטנה לנוכח הרגע שאכין אותם ואטעם. יחד עם זאת, יש גם חשש מסוים, כי לא משנה כמה נחפש מאכלים טבעוניים בסופו של דבר הם תחליף לכל מה שהכרתי לפני שהפכתי לטבעונית.

התקופה העיקרית בה אני מרגישה את החיסרון בטעמים המקוריים של הבשר והחלב, אלו החגים. בשר אף פעם לא אהבתי במיוחד, אז זה פחות מפריע לי. אבל חלב זה כבר סיפור אחר, ממש סיפור אהבה. ועכשיו, לקראת חג השבועות (הפעם הראשונה שאני חוגגת אותו בהיותי טבעונית) אני תוהה איך החג הזה ייראה. החג שאני כל כך אוהבת, כמובן בזכות האוכל, ישתנה לחלוטין.

אחרי באסה מסוימת שעברה בי, החלטתי לא להתייאש ולחפש מתכונים טבעוניים לשבועות. כאלו שגם אם הם עדיין מהווים תחליף, הם יזכירו לי את הטעמים שאהבתי מאז ומתמיד, ואף אכיר טעמים חדשים וטעימים לא פחות.

אז אחרי חיפושים רבים, וניסיונות לא רעים, הנה שלושה מתכונים שמצאתי ושהכנתי בעצמי (רק שאמא עשתה את רוב העבודה). ובדרך גם שיפרתי את רמת הבריאות שלהם, כך שהמצפון נקי גם מהבחינה הזאת (טוב, למעט הקינוח)

1. כרובית בתנור עם טחינה

מרכיבים:

כרובית בינונית
שמן זית
צ'ילי מתוק (וחריף למי שאוהב/ת)
מלח ופלפל
טחינה גולמית

שלבי הכנה:

1. מרתיחים את הכרובית בסיר גדול, שיכסה את כל הכרובית. ומבשלים אותה עד שהיא מתרככת (20 –      30 דקות).
2. לאחר מכן מסננים את הכרובית ומחכים שתתקרר קצת ובזמן שמחכים שמים את התנור על 180 מעלות.
3. מחלקים את הכרובית לכמה פלחים בגדלים בינוניים.
4. עוטפים אותם בשמן זית (עדיף לשים בידיים ולמרוח בעזרתן).
5. מורחים את הצ'ילי באותה צורה כמו שמן הזית.
6. מוסיפים את המלח והפלפל (למי שאוהב עוד טעמים מוזמן להוסיף).
7. פותחים בזהירות את התנור ושופכים כמה כפות של טחינה גולמית על הכרוביות (למשקיעים אפשר לעטוף כל אחד מהפלחים בעזרת הכף במקום לשפוך).
8. מחזירים את הכרובית לתנור לעוד ארבע דקות, כדי שהטחינה תתקשה קצת.
9. מוציאים מהתנור, ונהנים מנשנוש מדהים של תחילת הארוחה.

לאחר מריחת הטחינה (צילום: שני קריקסמן)
בתיאבון! (צילום: שני קריקסמן)

2. סלט ירוק עם בטטה וטופו

מרכיבים:

300 גרם טופו (סוג אהוב)
שמן זית
סילאן
צ'ילי מתוק (וצ'ילי חריף למי שאוהב)
תפוז
שמנת סויה לבישול ואפייה
כורכום
בטטה בינונית
עלים ירוקים
עגבנייה
פטריות
בצל
שמן זית
לימון
מלח ופלפל

שלבי הכנה:

1. מוציאים את הטופו מהאריזה ומייבשים אותו עם נייר סופג, חותכים לקוביות קטנות ושמים בקערה רחבה יחסית, או בקופסה רחבה (כך שכל החתיכות לא יעלו אחת על השנייה).
2. שמים כף שמן זיתי, כף צ'ילי, כף סילאן, חצי תפוז סחוט (או מיץ תפוזים אם אין תפוז), בין כף לשתי כפות של שמנת סויה ומלח ופלפל לפי הטעם (אפשר להוסיף עוד תבלינים לפי טעם, כמו כורכום).
3. משאירים את חתיכות הטופו במקרר, מינימום לחצי שעה (עד שעה), לצורך ספיגת טעמים.
4. בזמן שמחכים אפשר לחתוך את הבטטה לקוביות באותו גודל של קוביות הטופו. לשים אותן בתבנית אפייה, למרוח שמן זית על הבטטה ולתבל במלח ובפלפל לפי הטעם.
5. אותו הדבר יש לעשות עם הפטריות, אותן חותכים לפרוסות ואת הבצל לטבעות.
6. יש להדליק את התנור כמה דקות לפי שתוציאו את הטופו כדי שיספיק להתחמם.
7. לאחר שהוצאנו את הטופו מהמקרר, ניתן להוסיף אותו לתבנית עם הבטטה, או לשים בתבנית נפרדת. אני ממליצה באותה תבנית כדי שהטופו יספוג טעמים נוספים מהירקות. ניתן להוסיף עוד מעט צ'ילי מתוק מעל לכל הירקות והטופו להוספת טעמים.
8. מכניסים את התבנית לתנור ואופים למשך כחצי שעה (עד שהירקות והטופו משחימים). רצוי לטעום את הבטטה והטופו, לראות שהם במרקם המתאים לכם.

הבטטה והטופו יחד (צילום: שני קריקסמן)

9. בזמן האפייה, ניתן להכין את הסלט הירוק, בתוספת עגבנייה. לשים שמן זית ולתבל במלח, בפלפל ובלימון לפי הטעמים. למי שאוהב, אפשר להוסיף גם חמוציות ו/או זיתים.
10. בסיום האפייה, יש להוסיף את הירקות והטופו לקערת הסלט, ובתיאבון!

חמוציות ליופי או לתוספת (צילום: שני קריקסמן)

3. עוגת "גבינה" עם ביסקוויטים

מרכיבים:

לתחתית
200 גרם ביסקוויטים (ניתן לפורר או להשאיר שלמים ולהספיג מעט בחלב סויה בנס קפה)
שלוש כפות חלב סויה (אני משתמשת בחלב לייט, אבל כל אחד וטעם שלו), או קוקוס.
גרידת לימון (אופציונלי)
למלית:
שני שליש חבילת פודינג
שלוש כפות סוכר מומסות בשלוש כפות מים רותחים (אני החלטתי לנסות עם 2 בננות במקום הסוכר, גם מוסיף טעם, גם פחות קלוריות ויותר בריא).
חבילת גבינת סויה טופוטי.
פחית חלב קוקוס, או חבילת שמנת צמחית מתוקה.
לקישוט:
אגוזי מלך
שוקולד מריר
תותים או פרות יער שונים

שלבי הכנה:

1. לערבב את פירורי הביסקוויטים עם חלב הסויה או הקוקוס וגרידת הלימון עד לקבלת עיסה דמוית בצק. במידת הצורך, תוסיפו מעט יותר נוזלים או פירורים לקבל המרקם הרצוי.
2. לשטח את התערובת על תבנית ששומנה מעט.
3. לערבב את חומרי המלית במיקסר עד לקבלת עיסה אחידה.
4. לצקת את העיסה מעל הביסקוויטים.
5. לצנן במקרר למספר שעות, עד התייצבות המלית.

בתיאבון!

מתכון פשוט (צילום: שני קריקסמן)
ועוגה טעימה בטירוף (צילום: שני קריקסמן)