סטודנטים במסלול כתיבה כותבים ביקורת תרבות

חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הוקם ומופעל על ידי הסטודנטים בחוג לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר

הפרח בגני

מריחואנה, סמים או סמים קלים? לאחרונה, נושא הקנאביס הרפואי מוזכר בתקשורת לעתים תכופות יותר ויותר. אנשים בכל שלבי חייהם נחשפים כעת לנושא. אם זה דרך שכן שקיבל היתר שימוש, או דרך מעשן "לרעה" כמו שטוען המושג המקובל Drug abuse שמתאר אדם שצורך סם שלא למטרות רפואיות, מושג שגם נמצא בשימוש של אנשי החוק, המורים או חברי הכנסת. כל אלו שאינם מבינים בנושא כלל או מעדיפים להתנתק מתדמית ה"מסומם". אפתח תחילה ואודה כי עישנתי, אני מעשן ולא מתכנן להפסיק בקרוב. לא במציאות בה אני חי.

מפלגת עלה ירוק, שחרתה על דגלה את הלגליזציה והתמודדה בשלוש מערכות הבחירות האחרונות, לא עברה את אחוז החסימה ולו פעם אחת. זה מעיד על אחוז הצבעה נמוך מאוד ואולי גם יכול להטעות ולהשלות כאילו אחוז המשתמשים במריחואנה הוא נמוך בהרבה.

אי הצלחתם אינו נובע מאחוז משתמשים קטן אלא דווקא מכך שטעו במיתוגם הראשוני וקיבלו את תדמית ה"סטלנים" שרק רוצים לגליזציה. גם אני לא הצבעתי להם ולא תכננתי להצביע, הם נראים כזריקת קול לפח עוד לפני תוצאות הסקרים.

הדשא של השכן ירוק יותר

ברחבי העולם החלה תופעה של מדינות שבוחרות לנקוט בגישת אי-הפללה או לגליזציה. באמסטרדם, שהייתה חלוצת מיסוד הסמים, מוקשחים החוקים בשנים האחרונות אך עדיין רוב התיירים הם תיירי סמים. מדינות נוספות באירופה החלו להקל במדיניות הסמים ומאפשרות לאזרחיהן לשאת עליהם כמות שאינה עולה על 10-15 גרם, מבלי שיוטרדו על ידי שוטרים.

כך גם במספר מדינות בדרום אמריקה ובארצות הברית. ממחקר שהתבצע באמסטרדם נמצא כי מאז שמוסדו הסמים הקלים נרשמה ירידה בשימוש ובהתמכרות לסמים קשים (הרואין, קראק וקוקאין), אולם נמצאה עליה של מכורים למריחואנה. סביר להניח שאלו אותם המשתמשים שהיו מתמכרים לסמים הקשים, אולם ההתמכרות למריחואנה אינה פיזית בדומה סמים הקשים ואינה פוגעת בגוף בדומה להם.

במדינת ישראל יש כרגע 5,000 אישורים לשימוש בקנאביס רפואי. רק רופא אחד שמאשר. שרת הבריאות, יעל גרמן, נלחמת במיטב כוחותיה בכדי שדרך משרדה לא תבוא הישועה לסטלנים. באותה העת נלחמת מדינת ישראל על איטום גבולותיה ושמה דגש על צרכני הסמים ה"קטנים" בכדי להגיע אל הגדולים. כתוצאה מכך מחירי הסמים הכפילו את עצמם פי שלוש במהלך חמש השנים האחרונות והכסף ממשיך לזרום אל סוחרי הסמים.

ממשלת ישראל גם העלתה את המיסוי על הסיגריות והאלכוהול, באותן חמש השנים, בכמעט 100% בטענת הבור התקציבי. באותו הזמן עלתה מלחמתה של המשטרה בסמים עשרות מיליוני שקלים, כשבשנה שעברה פרסם האו"ם מחקר שנעשה על ידו ובו נקבע כי המלחמה בסמים נחלה כישלון חרוץ. במידה וימוסדו הסמים המיסוי לו ייחלה הממשלה יגיע מהם תוך בזבוז הולך וקטן על המלחמה המיותרת בסמים, ובמקום זה יוקצאו משאבי המשטרה למלחמה בתאונות הדרכים, מקרי החיסול הרבים או ל"סתם" מקרי אלימות נוער.

סמים בחסות החוק

שאר הציבור, אלו שלא עישנו, מעשנים או יעשנו, מתחלקים לשתי קבוצות: האדישים, שמבחינתם אין סיכון בהפיכת הקנאביס לחוקי אבל מעדיפים שלא לנסות, ומהם לא תגיע הישועה. וישנם אלו שנלחמים כנגד הלגליזציה, בחוסר ידיעה משווע. הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול עומדת בראש המלחמה. את צביעותה ניתן לזהות עוד משמה, ההפרדה שנעשית בין "סמים" לבין "אלכוהול" הנה סמנטית בלבד.

התרכובת הלא מוכרת C2H6O היא גם זו של אתנול, הסם שנמצא באלכוהול. ההתייחסות לאלכוהול כאילו אינו סם אלא "רק" אלכוהול היא מטעה ושקרית. ההפרדה אינה צריכה להיעשות בעיקר בהתבסס על מחקר בריטי שהתבצע בשנת 2007 ובדק מספר סמים לפי שלושה גורמים: הנזק הגופני למשתמש, מידת הסיכון להתמכרות והשפעת המשתמש על החברה. אלכוהול הגיע למקום החמישי, טבק לתשיעי והקנאביס למקום ה-11. מנת יתר של אלכוהול מכונה "הרעלת אלכוהול" והיא יכולה לגרום לנזק בלתי הפיך.

אם לרגע נדמיין קנאביס חוקי, נחשוב על דוכן או חנות לממכר קנאביס. קנאביס ללא הגבלת גיל, לכל דורש. בכל עיר יעמדו מספר בתי ממכר לקנאביס, במרכז הביקוש יהיה גבוה אז יהיו יותר, בפריפריה יצוצו כמה ראשונים שיהוו כוח חלוץ. בסופרים, במסעדות, בתחנות דלק ובפיצוציות יהיה הקנאביס נגיש לכולם.

C8H10N4O2 הוא הסם החוקי והנפוץ ביותר, מוכר יותר בשם קפאין. לפי החוק היום הוא מוגש לכל דורש ובכל גיל. בתי קפה הם עסק משגשג, פעיל ונפוץ בכל הארץ. אין כל פיקוח בנוגע לכמויות הצריכה, למרות שידוע שכמות גדולה יכולה להוביל להרעלת קפאין. או מנת יתר, בשמה הפחות זוהר.

המצב כיום, בו סמים ממריצים, אלכוהול, קפאין וניקוטין הם הסמים החוקיים, משמש כמראה לחברה בה אנו חיים. חברת אינסטנט אלימה ומומרצת. כשאנשים יפסיקו לפחד ממצבים חדשים ולא יחששו מבעלי ממון או סטיגמות, יוכלו רק אז להבין שנדבך גדול מהתרבות וממה שמעצב אותה הם הסמים שנצרכו באותה העת.

וכמו הביטלס שיצרו בהשפעת LSD שהשפיע גם על בני תקופתם ותרם לכל גילויי האנושות (ביל גייטס וסטיב ג'ובס הודו גם הם בשימוש), כך גם אפשר לייחל לעידן שבו יוחלפו האתנול, הקפאין והניקוטין ב-THC, שיתרום רבות לעולם הרוח והחומר, כשיוצא מפקודת הסמים האסורים.

אלה רק מילים

החלוקה לסמים קלים או קשים מתעתעת מאוד שכן חלק מהסמים הקשים אינם ממכרים אך מזיקים מאוד בעוד חלק מן הסמים הקלים, החוקיים והמאושרים ממכרים ומזיקים מאוד. החלוקה שנעשתה עד העת הנוכחית הייתה לפי מה שהוחלט בעבר, טעות בפני עצמה. מריחואנה מתויגת כסמים קלים, אך עדיין תופסת חלק מפקודת הסמים האסורים, בעוד ממכרים וקשים ממנה אינם שם. הגיע הזמן לשינוי, כשהצעד הראשון הוא הבנת משמעות המילים "סמים קלים".